Písanie článkov a textov na web stránky majú svoje pravidlá

Písanie článkov a textov na blog a webové stránky majú svoje pravidlá a to nielen tie gramatické. Mnohí sa domnievajú, že vytvorenie textu na web je jednoduchou záležitosťou, ktorá sa dá „zmáknuť“ za niekoľko minút, opak je však pravdou. Písanie článkov a texty na internetové stránky si vyžadujú prípravu, ktorú musí zvládnuť každý dobrý autor textov na internet. 

Existuje niekoľko pravidiel, ktorými sa riadim pri pri písaní článkov a tvorbe textov na web stránky.

1. Zisťovanie informácií o spoločnosti

Bez tohto základného prvku celej stavby, ktorý tvorí v podstate základy, sa nikde nedá pohnúť. Je dôležité zistiť si množstvo informácií o firme alebo spoločnosti, ktoré sa stávajú odrazovým mostíkom pri tvorbe a písaní textov na web. Musíte si naštudovať materiály, zistiť filozofiu firmy, nastaviť sa na požiadavky klienta…

2.  Naštudovanie si témy

Ak idete písať články a texty o galvanických článkoch alebo o luxusnom nábytku, je potrebné si na fundované písanie textu čo-to prečítať o danej téme. Napísať text na web bez naštudovania témy nedokáže nikto a „vygrcnúť“ text za polhodinku, pokiaľ to autor so svojou prácou myslí vážne, jednoducho nie je možné.

3. Príprava kľúčových slov a ich implementácia do textu

Pri písaní textov na web pracujem vždy s nástrojom Google AdWords, aby som vedel, čo hľadajú ľudia na internete a čoho by som sa mal pri písaní textov na web držať. Aj „miešanie“ kľúčových slov má svoje pravidlá a hustotu, s akou sa majú v texte vyskytovať, s cieľom najlepšieho efektu. Naozaj to nie je práca, ktorá trvá polhodinku… Štandardne sa traduje, že kľúčové slová nie sú až tak dôležité a má sa písať pre ľudí, nie pre vyhľadávač. No ale napíšte text pre ľudí, bez kľúčových slov podľa Google vyhľadávania a môžete sa pasovať s „ríčom“ na Facebooku… Kde niečo nie je, nemôžete to tam nájsť.

4. Napísaný text odložím

Po napísaní každého textu ho zvyčajne odložím minimálne na pol alebo do ďalšieho dňa. Jednoducho naň úplne zabudnem a vypnem od neho. Samozrejme, ešte predchádza malá kontrola po jeho napísaní. Na druhý deň, alebo s odstupom aspoň niekoľko hodín, sa k textu na web vraciam s tým, že ho dokážem úplne celý odznova prekopať a upraviť. Samozrejmosťou je oprava gramatických chýb a preklepov, diakritiky a štylistiky.

Texty na web nie je ľahké písať a nedokáže to každý človek. Môžete byť akokoľvek talentovaní a šikovní, pokiaľ nepoznáte a nedodržiavate isté pravidlá, ktoré vládnu na internete, úspešní s textom na webe nebudete. Samozrejme, existuje množstvo pisateľov, ktorí si myslia, že však písať dokáže každý, no úprimne, veľké množstvo textov na webe by som ja osobne ani neuverejňoval a zvlášť by som sa, ako autor, pod ne nemohol ani podpísať. Ale to je zase iný príbeh…

Návrat hore